Forum jove
El passat dimecres l'Ajuntament de Sedaví organitzà el primer fòrum jove municipal a Hype València, participaren uns 40 joves de 12 a 17 anys del municipi.
El Fòrum Jove és una trobada de participació de joves en les que llençaren propostes i idees, les debateren
després de fer un anàlisi previ de les seues inquietuds i necessitats.
Aquest Fòrum va ser dinamitzat per Tomàs Amat; DJ i gerent de Hype València; Jorge García Álvaro i Andreu Sospedra Pascual, monitors de la passada edició de l’Estiu Jove 2022. També comptarem amb la col·laboració del personal de joventut de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud.
Varen treballar a quatre nivells, el personal, gent jove, municipi i societat. El que més els preocupa són els estudis, com afrontar l'estrès i/o ansietat, drogoaddicció sobretot prematura, la seguretat, la brutícia i la falta de responsabilitat per part de la societat en general.
Les solucions deliberades després de debatre-les foren: ajuda professional per al nivell mental com psicòlegs, esforçar-se més als estudis, quant a la societat en general prendre més consciència i parlar aquest tema també a casa, defensa personal gratuïta per a dones i conscienciar més als joves que no es
comporten de manera irresponsable.
La conclusió definitiva va ser prendre consciència mitjançant campanyes de sensibilització i/o actuacions directes cap als joves i societat en general.
Les propostes d'aquest Fòrum Jove s'incorporaran després de l'estudi i viabilitat per part de l'Ajuntament al Pla Jove que s'està redactant tal i com indica l’Estratègia Valenciana de Joventut que planteja l’Institut
Valencià de la Joventut – IVAJ.
ACTA DE LA REUNIÓN
​
REUNIÓ AMB L’ADOLESCÈNCIA
DILLUNS 20 DE MARÇ
Assistents:
-
Corporació municipal de l'institut:
-
3 xiques en representació del partit joves lliures (PJL)
-
2 xiques en representació del partit demòcrata estudiantil (PDE), entre elles l’alcaldessa.
-
2 xics en representació de societat civil.
-
-
Professor encarregat de l’hora.
-
Representació de l’ajuntament.
-
Àngels, tècnica municipal de juventud.
-
-
Equip tècnic:
-
Laura García.
-
Trinidad Piersanti.
-
Desenvolupament
La reunió es planteja com a diàleg entre l'equip tècnic i la corporació municipal de l'institut, un grup d'estudiants que participen activament en el programa polític de l'institut amb l'activitat iniciada durant el curs anterior. El govern intern es du a terme per l'equip de coalició dels partits; partit joves lliures (PJL) i el partit demòcrata estudiantil (PDE).
EIX 1: MEDIAMBIENT
Es comenta que seria molt positiu l'existència d'una línia de metro que connecte Sedaví amb la ciutat de València. Davant la dificultat per fer realitat aquesta nova forma de comunicació es planteja com amb els serveis existents es podria suplir la necessitat sorgeixen múltiples respostes:
Assabentats de l'existència de les línies de metro que discorren pel municipi, consideren que és necessari augmentar la freqüència de pas dels autobusos, es comenta que no els agrada utilitzar el servei d'autobús perquè el trajecte fins a ciutat fa moltes parades fins a arribar a València, fent que no siga eficient.
Es proposa la creació d'un sistema de lloguer de bicicletes públiques, similar al sistema Valenbisi, per al moviment intern per Sedaví i la connexió amb els municipis propers. Consideren el parc verd, el poliesportiu, l'institut i la plaça de l'ajuntament com a bons llocs per a situar estacions de bicicletes. Tot i això, es denota que la majoria dels assistents no saben fer servir la bicicleta, se suggereix realitzar una sèrie de tallers o classes per tal d'aprendre.
Addicionalment, no tenien coneixement de la ciclopassarel·la projectada per connectar l'anell verd que discorre pel municipi amb la resta i amb l'Albufera.
Quant a la neteja dels carrers a causa d'excrements animals, consideren que sí que és un problema, sobretot que l'orí d'aquest animal corroeix el mobiliari públic urbà, fent malbé les instal·lacions públiques.
Pel que fa a les colònies felines, a l'institut es cuida d'una petita colònia, tot i que això ha produït problemes de convivència amb el veïnat en contra d'aquestes.
Consideren que podria ser positiu un sistema de reciclatge d'ampolles a canvi de doblers, d'aquesta manera el fet de reciclar es faria més atractiu.
Les fonts d'aigua pública del municipi es troben en mal estat de conservació, consideren interessant canviar les instal·lacions per fonts d'aigua filtrada i freda.
Canvi climàtic
La visió avant el canvi climàtic mostra que al municipi han aparegut noves papereres, però són mal utilitzades. Quant a la forma dels contenidors, prèviament Sedaví comptava amb contenidors subterranis, part dels participants consideren que era una millor solució per evitar el fem mal disposat, altres consideren que s'omplin amb molta rapidesa, fent que la gent deposite el fem fora del contenidor, a més de les molèsties relacionades a l'olor que generaven sobretot a l'estiu. En general sí que es considera que fa falta més contenidors al municipi.
Consideren que l'ús de paper és molt gran i que és necessari la digitalització de la informació per evitar la contaminació.
Dins d'aquest punt es comenta que l'institut no proveeix als estudiants amb paper higiènic, i la dificultat per accedir a aquest.
EIX 2: SOCIAL
Davant la pregunta de si volen continuar vivint a Sedaví, tres dels set presents comenten que voldrien continuar vivint al municipi, ja que és on han viscut tota la vida.
Dels equipaments, estan d'acord que la biblioteca pública té poc espai, necessiten un espai més ample i aules d'estudi en silenci. Es confirma que la biblioteca sí que disposa de xarxa wifi, tot i que deixa a desitjar.
Pel que fa a l'espai jove, existeix certa confusió sobre on es troba, ja que confonen l'equipament de Sedaví amb el d'Alfafar. A més es considera que hi ha poca informació sobre el que es du a terme a les instal·lacions, desconeixen els serveis i activitats que es duen a terme.
Esplai
La forma més comuna d'esplai entre els adolescents és el desplaçament fins a la ciutat de València o fins al centre comercial MN4, per a veure tendes i anar al cinema, es denota que la principal forma d'esplai dels joves és comercial.
Dins del municipi acudeixen al poliesportiu, tot i que no tenen accés lliure a les instal·lacions, ja que per a poder fer ús d'elles necessiten realitzar una reserva amb una setmana d'antelació, pagar 10 euros i ser major de divuit anys, fet que impossibilita l'esport lliure. Consideren que podria ser molt positiu l'ús lliure de les instal·lacions sense haver de pagar o complir un requisit d'edat.
Quant a jardins i parcs públics, consideren que les instal·lacions dels espais verds són massa infantils, sense interés per a la seua edat, i que necessiten millor control solar, amb espais amb ombra a l'estiu i sol a l'hivern. Pel seu interés consideren important incorporar pistes d'esports urbanes i obertes, amb mobiliari com taules de pícnic on poder reunir-se, per complir aquesta necessitat es planteja l'ús de les instal·lacions i patis de les escoles i institut durant la vesprada i els caps de setmana, com es fa a altres municipis propers.
Davant l'ús dels parcs i places es comenta que en molts casos senten que no poden utilitzar les instal·lacions a causa de problemes de convivència i desconfiança de les persones adultes a l'ús que fan els joves de les instal·lacions.
Pel que fa a activitats culturals i artístiques consideren que no hi ha suficient ofertes d'activitats a realitzar dins del municipi. També es planteja un problema de falta d'informació, i desinterés pels cartells informatius. Es planteja la possibilitat de crear un canal d'informació a les plataformes d'Instagram i Tiktok per a fer arribar la informació.
EIX 3: ECONÒMIC
Es considera que el municipi compta amb totes les tendes i comerços de primera necessitat.
EIX 4: INFRAESTRUCTURA
L'ús de patinets elèctrics i bicicletes pot generar inseguretat a causa del mal ús que fan certes persones, és important reforçar la seguretat viària.
La mobilitat a peu fins a l'institut es fa principalment pel carrer Sol, ja que es pot considerar com una via principal o de connexió amb tot el poble des de l'institut, tant a l'hora d'entrada com de sortida de classes, es planteja la possibilitat de convertir-la en un carrer de prioritat per als vianants a les hores de més flux d'estudiants.
La mobilitat rodada es considera innecessària a l'interior del municipi, tot i que sí que consideren que les generacions anteriors sí que tenen certa dependència a l'automòbil per a moure's a l'interior del municipi. L'aparcament es considera un problema, de difícil solució.
L'enllumenat públic es considera insuficient al centre del municipi i a carrers concrets com el carrer Sol, o les parades d'autobús del municipi, es comenta la inseguretat que produeix.
Pel que fa a inundacions, es comenta com l'avinguda València pateix inundacions anuals, també el cementiri i pont. Addicionalment, el pavelló del poliesportiu té goteres, impedint l'ús de les instal·lacions.
Es concorda amb la necessitat d'ampliar la infraestructura verda del municipi, consideren que els arbres es poden en excés i podrien estar en millor estat de manteniment. També es comenta que el parc verd compta amb gespa artificial.
EIX 5: GOVERNANÇA
Es considera que l'ús de les noves tecnologies no impliquen un problema, l'ús que es realitza és el necessari en l'actualitat, considerant el telèfon mòbil com una eina pel dia a dia. De tota manera, consideren que les campanyes de conscienciació sobre addiccions i bones pràctiques són necessàries sobretot per als més joves.
En temes de participació ciutadana no coneixem com poden participar. Coneixen el canal d'informació InfoSedaví, però es tracta d'un canal en una direcció sense la possibilitat de comunicació. Troben molt important introduir una via de comunicació directa amb l'administració, com és el cas de l'aplicació eBando utilitzada en altres municipis.